Erkenning van psychisch geweld is cruciaal om veiligheid te installeren. Wanneer men conflictscheidingen als geweld op zich gaat zien, negeren we het geweld die de conflicten binnen een scheiding veroorzaken. De gevolgen zijn niet te overzien. Hieronder delen we tools en informatie die hulpverleners en profesiionals kunnen helpen om inzicht te krijgen in de complexe problematiek.
MASIC training: Gestructureerd onderzoek naar partnergeweld
MASIC- Mediator’s Assessment of Safety Issues and Concerns
Feitenonderzoek bij scheidingen is noodzakelijk om de meest geschikte aanpak te kiezen. Een van de belangrijke elementen bij feitenonderzoek is een inventarisatie van (mogelijk) partnergeweld, tijdens de relatie én na de scheiding of in het afgelopen jaar. Een geschiedenis van partnergeweld komt veel voor bij ouders die uiteindelijk in een conflictscheiding belanden, en dit geweld bedreigt ook de ontwikkeling van de kinderen.
In een groot aantal landen (o.a. Canada, Australië en een aantal staten van de VS) is screening op partnergeweld een verplicht onderdeel in een echtscheidingstraject. In Australië gelden sinds maart 2009 de Family Violence Best Practice Principles[1] voor familierechters, die gebaseerd zijn op de wetenschappelijke kennis over huiselijk geweld (family violence). Bepaalde typen partnergeweld vormen een contra-indicatie voor gezamenlijke ouderschapsbemiddeling/mediation.
De MASIC biedt een gestructureerde beoordeling van partnergeweld bij ouderparen die in een (conflict)scheiding verwikkeld zijn. Wetenschappelijkk onderzoek heeft aangetoond dat bij meer dan de helft van deze complexe scheidingen een voorgeschiedenis van partnergeweld speelt. De MASIC bestaat uit een gestructureerd interview dat bij elke ouder apart wordt afgenomen. De MASIC vraagt gedetailleerd naar verschillende vormen van partnergeweld, zoals emotionele mishandeling, dwingende controle, lichamelijk geweld, seksueel geweld en stalking. Vervolgens wordt op basis van de informatie uit de twee interviews, aangevuld met informatie uit andere bronnen (bijv. politiegegevens, medische gegevens) een beoordeling gemaakt over de aan/afwezigheid van partnergeweld, en als er geweld aanwezig is, over het type geweld. Vooral dwingende controle vormt een veiligheidsrisico.
In Midden- en West-Brabant is in het kader van het ZonMw project Verbetering Ketenaanpak Conflictscheidingen (2015-2017) bij Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en Kompaan en De Bocht (nu: Sterk Huis) een pilot met de MASIC uitgevoerd.
De ervaringen met de MASIC zijn positief: professionals die ermee werken geven aan dat ze met de MASIC ontdekken wat er aan de hand is in de relatie tussen de ouders en in het type partnergeweld, waardoor duidelijker wordt of er maatregelen nodig zijn om de veiligheid in het gezin te vergroten en/of dat mediation niet geschikt is. Ook ouders zelf zijn positief over het uitgebreide interview; zij ervaren het onderzoek als zorgvuldig en zij krijgen soms groter inzicht in de redenen van de scheiding.
Klik hier voor een MASIC-opleiding te volgen.
Professionals
Bij veel ouders lukt het na een moeilijke periode van de echtscheiding, om terug verder te gaan.
Maar er zijn situaties, zoals je bent tegengekomen, waar ouders deze overgang niet kunnen maken.
Je blijft inzetten op overleg. Je wil dat ze op 1 lijn komen over de opvoeding, huiswerk, hobby’s. Je merkt dat het niet werkt. Integendeel. De 2 huizen drijven nog verder uit elkaar. Daartussen verschijnt een conflict met enorme zuigkracht. Het vraagt veel van je energie. Je begint te denken: ‘Werkt dit wel?’
Daar wil ik het met jou over hebben. Over ouderschap dat zo conflictueus verloopt dat bemiddeling en overleg niet werken. Dan is er iets anders nodig. Klik hier voor meer informatie.
Copyright © Alle rechten voorbehouden